Weg met Bram!!

Al tijden speel ik met het idee om een blog te wijden aan Geert Wilders of de
zwartepietendiscussie. Twee actuele zaken die gaan over medemenselijkheid, die mij bezighouden en waar ik mij over kan opwinden. Misschien komen ze nog, die blogs. Maar nu de Maand van Mededogen is begonnen, deel ik liever een anekdote.

Vorige week maandag kreeg ik een bericht van Kira, de vriendin van mijn bovenbuurman en bovendien een van mijn beste vrienden, Bram. Bram zou op 9 december voor een maand vertrekken naar Sri Lanka. Dat vliegticket was al voor de zomer geboekt, maar bij het nalopen van alle gegevens en benodigdheden bleek er een fout te zijn gemaakt; het tussenvoegsel van zijn naam stond niet op het ticket. Als je binnen Europa vliegt, valt dat wel uit te leggen. In landen als Sri Lanka, waar ze ons alfabet niet kennen, is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Dat moest dus gewijzigd worden. De vliegtuigmaatschappij bleek echter zeer onwelwillend en vertelde Bram doodleuk dat hij hiervoor een nieuw ticket zou moeten kopen, en het verschil in prijs moest bijleggen. Met de huidige prijzen een verschil van €600,- exclusief de naamswijziging. Compleet van de zotten. Alle mogelijkheden werden bekeken, maar het zou erop neerkomen dat Bram simpelweg de reis zou cancelen. Dat geld is er niet, en de hele situatie maakte de reis er niet prettiger op.

Kira vroeg of we iets konden regelen. Geld lenen was geen optie, dat nam Bram niet aan. Teveel geld dat niet van hem is. Of we vrienden konden vragen om geld in te leggen. Ik vond het de moeite waard om te proberen. Ik maakte een app-groep aan, gaf het de lelijkste foto van Bram die ik kon vinden en gaf het de naam “Weg met Bram!!”. Kira en ik voegden iedereen toe die Bram kent, en vervolgens legden we uit dat als iedereen een beetje geld inlegt, we Bram alsnog een maandje kwijt kunnen zijn. De reacties waren ontroerend en hilarisch. Ontzettend veel vrienden leefden mee en zegden toe geld over te maken. Enkelingen vroegen spottend wat het zou kosten om Bram permanent te laten vertrekken. En op dinsdag, 1 dag later, was er al €440,- overgemaakt en/of toegezegd!

Ook onze huurbaas, Willem, had ik toegevoegd. Op goed geluk. Willem is een goede en vriendelijke man, maar onze relatie met hem is natuurlijk louter zakelijk.  Ik hoopte dus maar dat hij het een beetje zou waarderen, maar had geenszins verwacht dat het iets zou opleveren. Zoals dat gaat in appgroepen kun je precies zien wie je bericht gelezen heeft, en wie de groep verlaat. Willem had mijn bericht vrij snel gelezen. En reageerde niet. Maar hij verliet de groep ook niet. Tot hij op woensdag het volgende bericht stuurde:
img_4315

De maandag erop was het benodigde bedrag ruimschoots behaald. Bram kan met een hart gevuld met vele goede vrienden naar Sri Lanka.

***De namen zijn gefingeerd